Taal: Nederlands (geactiveerd) Taal: Venloos

Over Frans Boermans

Frans Boermans (8 juni 1917- 11 maart 1999) behoort tot de top van de Limburgse dichters en schrijvers. Hij bagatelliseerde zijn werk altijd en meende dat hij moest oppassen om niet van trots naast zijn schoenen te lopen als hem lof werd toegezwaaid. Dat verklaarde hij tenminste bij de toekenning van de Jo Hansenprijs (1997).

VIP

Maar bij diezelfde gelegenheid gaf hij, de draak met zichzelf stekend, aan dat hij er over nadacht "um, net wie iddere VIP, allewiels mien memoires in elf deile oèt te gaon gaeve, maar gennen oètgaever wilt aan de oètgave waat oètgaeve waeges de hoeëge oètgave". ( om, zoals iedere VIP, nu eindelijk mijn memoires in elf delen te gaan uitgeven, maar geen enkele uitgever wil aan de uitgave iets uitgeven wegens de hoge uitgaven.)

De werkelijkheid was dat Frans Boermans, hoewel Stichting Henric van Veldeke hem hiervoor meerdere malen benaderde, zijn eigen werken niet belangrijk genoeg vond om ze anders dan als lied of revue-productie te publiceren.

Levenswens

Van de andere kant liet hij nooit na om, lenend bij de Romeinse schrijver en politicus Cato, zijn levenswens naar voren te brengen met de woorden: "Euveriges bin ik van meining, det d’r in Venlo ’n klein Noord-Limburgs streektheaeterke mót kómme wao-in allein dialekstökker waere gespeuld".(Overigens ben ik van mening, dat er in Venlo een klein Noord-Limburgs streektheater moet komen waarin alleen dialektproducties worden gespeeld.)

Toen Frans Boermans overleed en zijn literaire nalatenschap door zijn vrouw en kinderen beschikbaar werd gesteld, was de tijd rijp om zijn werken voor de huidige en komende generaties toegankelijk te maken en beschikbaar te stellen. Ook zijn wens voor een theater is in vervulling gegaan met het "Volkstheater Frans Boermans" en de "Frans Boermanszaal" in De Maaspoort in Venlo.

Frans Boermanszaal

Op 18 augustus 2013 werd onthuld dat de nieuwe middenzaal van Theater de Maaspoort de Frans Boermanszaal ging heten. Met de benoeming wilde de Maaspoort Boermans blijvend eren voor het culturele erfgoed dat hij heeft nagelaten. Hij werd herdacht met een borstbeeld aan de ingang van de theaterzaal en de tekst uit "Theater van het Laeve" aan de wand. Het borstbeeld werd gemaakt door kunstenares Mientje Maas en geschonken door Jan van Groenendaal. De zaal werd voor het eerst bespeeld door het Volkstheater Frans Boermans met de voorstelling "Beej ós in de Floddergats".

Standbeeld

Op zaterdag 3 februari 2018 werd op de Jodenstraat in Venlo een standbeeld van Frans Boermans onthuld. Op initiatief van de Stichting Bronzen Beelden Venlo en met medewerking van de familie Boermans ontwierp kunstenares Ann Hermans een treffende gelijkenis in 85 cm brons. 

't Theater van 't Laeve

Onder deze titel bracht Dialekvereiniging Veldeke Venlo in het jaar 2000 een biografie uit over het leven en werken van Frans Boermans, geschreven door Adri Gorissen.

Stadsarchief

De honderden teksten die Frans Boermans heeft geschreven zijn door de dialectvereniging gearchiveerd en bewaard in het stadsarchief van de gemeente Venlo.

Ereprijzen

1971 Limburgse Cultuurprijs
1978 Bronzen Eendagsvlieg
1984 Venlonaar van het Jaar
1989 Erepenning van Venlo
1997 Jo Hansenprijs
1999 Venlonaar van de Eeuw

Frans Boermans (links) en burgemeester van Graafeiland (1989).

 

Buste van Frans Boermans

Borstbeeld in de Frans Boermanszaal van de Maaspoort in Venlo.

 

Standbeeld in de Jodenstraat in Venlo.